Katten, vossen en kraaien

Katten zwerven door mijn buurt. Wat te doen?

Sinds 1998 heeft de gemeente, in samenwerking met de Veterinaire Vereniging voor Dierenbescherming en de bewoners, zwerfkatten gevangen genomen, behandeld en gesteriliseerd en ze vervolgens vrijgelaten op de plaats waar ze gevangen zijn genomen. Dit houdt een redelijk aantal van deze katten in de buurt. Informatie: Dienst Leefmilieu 02.674.74.74.34
Vuilniszakken opengereden door kraaien en vossen. Wat te doen?

De toename van de kraaienpopulaties veroorzaakt steeds meer problemen met de netheid. Vossen wagen zich steeds meer in de buurt van huizen.
Als uw vuilniszakken opengereden worden, is het raadzaam om de weg zo snel mogelijk schoon te maken en de zakken bij voorkeur alleen bij het ophalen buiten te brengen.
Wat als je een dode vos vindt?

Het eerste wat je moet vermijden is om een dode vos aan te raken (deze aanbeveling geldt voor alle dode dieren).
Dan neemt u zo snel mogelijk contact op met de bevoegde afdeling:

    Leefmilieu Brussel (02/775 75 75) als het lichaam zich in een groene zone bevindt die door ons gemeentebestuur wordt beheerd. Een gespecialiseerd team zal de site bezoeken. Het lijk zal een grondig laboratoriumonderzoek ondergaan;

    de Provinciale Controle-eenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (02/211 92 00) indien de vos zich op de openbare weg bevindt;

    de gemeente en in het bijzonder haar milieuadviseur als het lijk in een privéwoning of in een groene ruimte ligt die wordt beheerd door de gemeentelijke diensten.

Wat te doen in geval van overlast?

De zwerftochten van de vos kunnen wat ongemak veroorzaken. Hij heeft bijvoorbeeld moeite om de verleiding te weerstaan om de kippenhokken te verkennen. Hij geniet ook van het afval dat hij in de vuilnisbakken vindt. Maar hij is verre van de enige die verantwoordelijk is voor het plunderen van kippenhokken en het openrijden van vuilnisbakken! Honden, katten, marters en corvids hebben het ook naar hun zin.
Wilt u uw kippen beschermen? Omdat de vos meestal 's nachts actief is, moet u het pluimvee elke nacht binnenbrengen. Kies verder voor een stevig gaas met 3 tot 4 cm maaswijdte en plaats platen langs het hek. In de publicaties vindt u de plattegrond van een model kippenhok dat u ook op zaterdag van 9 tot 18 uur kunt bezoeken bij Domaine des Silex in Watermaal-Bosvoorde.

Zoals elk wild dier, worden vossen aangetrokken door voedsel. Als u de vos niet op uw terrein wilt zien aankomen, laat dan geen voedsel (bijvoorbeeld voor uw hond of kat) in de tuin liggen.

Als uw vuilnisbakken regelmatig worden opengereden, neem dan contact op met de verantwoordelijke voor de openbare netheid in uw gemeente.